Indonesia, Ya Gitu Deh (2)

Okey, menyambung tulisan yang pertama ini, mari kita sambung dengan melihat realita dan kondisi pendidikan di Indonesia. Sebagai ayah dengan 2 anak laki-laki yang masih balita, saya cukup gundah dengan masa depan pendidikan mereka. Bukan tentang seberapa mahal atau keren sekolah mereka, atau tentang pekerjaan apa yang akan mereka dapatkan. Saya merasa, tidak cukup banyak pilihan akan model pendidikan dan pembelajaran yang mampu membentuk manusia secara holistik. Idealisme orang tua? Ya mungkin, tapi bukankah itu juga perlu?

Nah, kegalauan itu bisa nampak dari beberapa komentar yang mampir di postingan Elizabeth Pisani tersebut. Awalnya saya ingin menuliskan lebih banyak opini saya terkait pendidikan di Indonesia, namun kok rasanya tidak cukup berkompeten dan takut tak tentu arahnya. Daripada amburadul, saya sajikan saja komentar-komentar tersebut, yang cukup mewakili bagaimana para orang tua merasa khawatir.

Terdapat 2 kubu besar komentar tersebut, yakni kubu yang nyerang habis-habisan dan mungkin sedikit disoriented tentang poin yang ingin disampaikan oleh Pisani. Mungkin mereka ini kurang riset. Sekali lagi, tulisan-tulisan Pisani mungkin terkesan menghakimi atau prematur, namun jangan lupa perihal pengalamannya selama 2 tahun di Indonesia. Banyak kritik dan tamparannya yang sesungguhnya membangun, awakening, memberikan cukup pencerahan.

Sedangkan kubu satunya, mereka yang secara kontekstual mampu mencarna pesan yang ingin disampaikan oleh Pisani. Mereka cukup bijak dan mampu berargumen dengan susunan kalimat yang baik. Atau seenggaknya, curhat mengenai kegelisahan yang selaras dengan arah tulisan Pisani.

Kalau dibilang Pisani ini waton nulis, mereka harus melihat lagi tulisan Pisani. Bisa rujuk ke tulisan ini, bagaimana Pisani melakukan riset dan selalu berbicara dengan data. Maka, saya abaikan komentar-komentar yang sifatnya blaming ke personal Pisani atau tulisannya. Atau yang mencela judul artikelnya. Saya lebih menyoroti komentar-komentar yang mempunyai kegelisahan tentang dunia Pendidikan. Berikut saya kutipkan komentar, sengaja tidak saya terjemahkan supaya tak hilang konteksnya dan memudahkan saya memberikan feedback. Jadi, tulisan di bawah komentar berbahasa Inggris adalah feedback dari saya.

***

Atung, 9 Mei 2016

As a parent, i repeatedly share to my daughter that grade isn’t everything, it is comprehension that matters, although in Indonesia, students with excellent comprehension do not always got straight “A’s” they never fail in the applied knowledge.

Iqbal : Iya, saya cukup setuju dengan komentar dari Atung ini. Sayangnya, sistem di Indonesia selalu mengenal nilai, peringkat, indeks prestasi ataupun stratifikasi lainnya. Ukuran holistik dan manusiawi tidak mendapatkan ruang.

***

Arsy Reza, 8 Mei 2016

I learnt many things in school, and until now (I’m 15 years old) honestly I haven’t really understand anything I’ve learnt. We as students are forced to memorize rather than to understand. Students with high scores Don’t always understand more than those with low scores, but they may remember more of the materials. I don’t know, maybe it’s not about the student’s ability? Maybe It’s all about the curriculum, about how school thaught us about the materials, the way they teach us. If we can find the right and suitable method of teaching for Indonesian students, maybe we will have better generations and brighter future.

Thank you,
Indonesian student

Iqbal : Ini adalah salah satu komentar terbaik menurut saya. Sebuah pengakuan jujur yang seharusnya banyak diamini. Juga, Arsy ini sedang curhat. Yup, ini bukan tentang kemampuan siswa, tapi tentang kurikulum, tentang bagaimana sekolah memberikan pelajarannya, dan cara mereka mengajar. Maka, temukanlah cara itu, right ?

***

BBHQ, 8 Mei 2016

I used to felt smart and lazy before college but when colege happens it only left me with lazy ._. after i read this i think i can relate…

Iqbal : Okefix, ini komentar favorit dan absurb menurut saya. Banyak pihak yang seharusnya merasa terkritik dengan komentar ini.

***

Frustated ex-Indonesian Student, 21 Februari 2014

Whoops..accidently pressed the button. Bottom line, i think instead of debating about whether or not this test is reliable, or how offensive the title is, you know what you should do. If you agree with this article, start doing something, anything, dont think about how big or small the impact will be, little things count. And for those of you who doesnt agree, move on. This article doesnt do you any harm since you dont believe any of it. For those of you who feels in between, do more research, its an awakening point to start paying attention.

And as for me, i am going to teach my kids some counting while teaching them the importance of waiting in line patiently 🙂
Cheers!

Iqbal : Ini lebih moderat. Silakan menanggapi sesuai dengan seleranya, tapi pastikan kamu berbuat sesuatu. Sependapat dengan saya, ini adalah sebuah awakening. Dan tulisan saya ini adalah sebuah bentuk do-something tersebut. Meski kecil.

***

Azzam, 11 Februari 2014

Dear, Pisani.

The article is very good and enlightening me. But, the title says as if we (as kids) are the ones to blame for what we (kids) do not know. In fact, the blame is actually on the government that makes the education system. If I were you, I would change the title to “Indonesian Government Doesn’t Know How Stupid They Are at Making Education System”.

Please, dear Pisani, your word just let all Indonesian kids feel bad and real stupid. It doesn’t give any good impact AT ALL (for kids). Unless, you really want us to feel stupid and down. Thanks 🙂

Iqbal : Ummm, sedikit blaming, tapi okelah. Saya suka tawaran judulnya : “Indonesian Government Doesn’t Know How Stupid They Are at Making Education System”

***

Meta, 9 Februari 2014

Elizabeth, THANK YOU! Ever since I read about the latest PISA result, I’ve been waiting for someone who would discuss about it. I’m an Indonesian with PhD (from Germany), mother of 2 little kids, and currently living in Switzerland.
I have been thinking, for years, and feeling very sad about the quality of education in Indonesia. I left Indonesia in 2001, and now already feel like a local in Switzerland, so that I can see how bad it is from a “Western” point of view. I honestly don’t believe that ID government will make a change – not yet. But I know you agree that the change should start asap or we will lose more generations. I learned about “Indonesia Mengajar” last year and it was a breath of fresh air for me to listen to their TEDx talk. Do you think such program will/can help? Is there anything that we, who live outside ID, can help with?

Iqbal : Okey, jangan patah arang. Banyak orang yang ingin selalu membantu dan berbuat. Untuk memperbaiki. Memperbaiki yang rusak. Iya, rusak.

***

Dan, 29 Desember 2013

I am from Sweden and working in Jakarta, Indonesia. I have been there now for 1 year and soon going back for another year. I have been travelling around the world but I am really surprised how stupid people are in Indonesia. To be honest, the longer I stay, the more people I met – the more stupid I think Indonesian people are. So about this article, I am not surprised because when its bad genetetics in one country – It could only be bad resluts. I am sorry to say but this is my experience.

Iqbal : Nah, untuk komentar ini langsung direspon oleh Pisani, karena memang terjadi miskonsepsi dengan apa yang ingin disampaikan Pisani. Untuk komentar blaming yang lain, memang dibiarkan karena lebih ke personal atau tulisan. Lah, si Dan ini malah literal banget menyebut orang Indonesia itu emang bodoh.  Berikut respon dari Pisani :

I guess that having myself used a deliberately provocative title, I can not really censor others who wish to express opinions (as long as they do not attack individuals). But I am sorry to see this comment. I myself have returned to Indonesia many times over the last 25 years (in fact, I have lived in Indonesia for longer than in any other country). Of course I find many things frustrating — including a system which fails students and their families by producing persistently low standards in education. But I find them frustrating BECAUSE the majority of the tens of thousands of Indonesians I have met across all provinces and from very many walks of life are NOT stupid. Many are, however, trapped in and sometimes resigned to a system that does not nurture aspirations.

The thing I find saddest of all is that someone who believes a country with the fantastic diversity of Indonesia is uniformly afflicted by “bad genetics” would choose to return to work there for a second year.

Iqbal : Tuh, kan kelihatan ke mana arah tulisan Pisani ini sebenarnya. Dia sangat concern, bahkan jatuh cinta dengan Indonesia. Yang namanya cinta, tentu akan berusaha membuat apa yang dicintainya itu menjadi lebih baik. Dan tulisan ini adalah salah satu caranya. Lalu, si Dan ini dari Swedia ini, entah sengaja atau memang sengaja, state that orang Indonesia itu bodoh-bodoh.  Marahlah bunda Pisani. Eh, negur aja sih.

***

Hendi Setiawan, 14 Desember 2013

Indonesia is large country. It’s unfair to compare “Indonesia” with “Shanghai-China”. Why don’t compare Shanghai with Jakarta or Bandung or Surabaya. You will find thousands smart kidss in Jakarta, Bandung or Surabaya?

My understanding the kid’s capability in Math in Papua, NTT and some other islands might be lower than the kids in some provinces and cities, such as Java, Sumatera, Bali or Makassar, Medan, Denpasar, Bogor, Malang, Semarang, Padang, Palembang, Balikpapan, Manado etc.

If you took the sample mostly in rural area especially in eastern part of Indonesia, probably the result is not good as if the sample took in western part of Indonesia. So the result of your survey must be depend on your sampling technique.

Iqbal : Hey, rasis loe !!! Ini komentar salah kaprah juga. Seolah-olah bagus tapi sebuah penyimpulan yang kurang pas. Banyak kawan dari Indonesia Timur yang brilian dan luar biasa, so don’t judge like that man.

***

Faisal Rahman, 10 Desember 2013

Hi Eli, such a good article you wrote here. Usually I don’t care enough to comment an article on the web, but as an Indonesian state college student I feel the need to express my worries on the future of Indonesian education.

Though most of Indonesian who commented here express their disagreement to the data you presented, I personally admit that Indonesian education system still need plenty of improvements. Our government change the “curriculum” once every few years, and by that they change not only the contents of the subjects, but also the system. I studied in state school for 12 years, from primary to high school, and I’ve experienced three different curricula. I felt that it’s more like the government’s been changing the system rather than improving it. Also, I felt that on each level of education, be it primary, middle or high school, students are taught only to successfully pass the level and continue their education to higher levels in best schools as it will boost the school’s popularity and prestige.

What worries me the most (as I am a computer science major) is that the latest curriculum does not include IT as an independent subject. The minister of education stated that it “integrates” IT to each subject instead. It shows how the government sees IT only as a tool rather than as a branch of science, I fear that this will bring decline to IT development in Indonesia.

In conclusion, I don’t think Indonesian kids are stupid, they’re just miseducated.

Iqbal : Iyes, curhat lagi. Dan memang seperti itu adanya.

***

Baweanng, 8 Desember 2013

Somebody should send this article to Mr. Nuh ASAP. 😀

Iqbal : Ahahaha, I Love This comment. Simple but Solving. Waktu itu menteri kita masih Pak Nuh. Entah sudah berganti berapa kali sampai sekarang.

***

Flora, 5 Desember 2013

Hi Eli ! This is shocking for a worried mom like. My son’s class was selected to be one of the classes to try out 2013 curricullum to. The new thing in this curricullum is that there are much less hours on math and science. I am SO VERY worried about the future of Indonesian children. the top super duper rich kids go abroad, the kid from average family like mine – stay in country and try out best to educate the kids. but the largest poor families….:(

Iqbal : Nah, ini mungkin kegelisahan sebagai orang tua yang saya rasakan. Mencari model pembelajaran yang ideal itu yang seperti apa. Berharap nanti akan muncul kurikulum yang ideal dan membentuk karakter seutuhnya.

***

Okey, cukup segitu saja. Sebenarnya banyak komentar yang lucu, ndak nyambung, solutif sampai yang ngumpat-umpat. Tapi, rasanya capek juga ngetik dan mencoba memahami. Dan benar lah, apa yang dikemukakan oleh Pisani dan resut dari tes PISA tersebut. Bahwa untuk menyimpulkan sebuah kasus atau permasalahan itu bukan perkara mudah. Terbukti dari komentar-komentar yang nggak nyambung, yang jumlahnya ternyata sangat banyak. Mereka tak cukup bisa memahami konteks yang ingin disampaikan oleh Pisani.

Ya gitu deh orang Indonesia. Ini baru komentar di sebuah artikel dengan basis riset. Harusnya mampu memfilter komentar yang masuk, selain karena berbahasa Inggris, juga membutuhkan interpretasi lebih. Itu aja masih ada komentar yang keblinger. Lha gimana nggak lebih rame, artikel hoax di medsos. Bisa dibayangkan? Ahsudahlah, sudah sering kita lihat juga.

So, mari kita tetap optimis dan berusaha membangun, setidaknya dari lingkungan terkecil. Jika seorang Pisani yang notabene warga negara asing saja bisa sedemikian concern pada Indonesia, kenapa kita yang WNI tidak bisa? 🙂

 

 

Iklan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s